reede, 19. oktoober 2018

2.t Kuusalus vilistlaste päeva tähistamas


2.t klass käis 19. oktoobril retkel Kuusalus, et tähistada toomkooli vilistlaste päeva.
Kuusalu kirikuaias on püstitatud mälestusmärk Eduard Ahrensile. Selle juures mõtisklesime tema panuse üle eesti keele paremaks muutmisel. Tuli välja, et Ahrens soovis tegelikult natuke eesti keelt paremaks muuta, et inimesed kirikus kuuldut paremini mõistaksid, kuid sellest tõusis kasu tervele Eestile. 
Külastasime Kuusalu kalmistul Eduard Ahrensi ja Carl Theodor Hirschauseni haudu. Korrastasime need sügislehtedest ja asetasime lilled. Uurisime kalmistul olevat sepa risti, mille sepp endale sepistas ja millel on kujutatud tema tööriistad. Peatusime Eesti Vabadussõja ausamba juures, mis on märkimisväärne selle poolest, et see on üks nende mõnes ausamba seast, mis nõukogude ajal jäi püsima oma kohale. 
Uurisime metsateel põõsaid ja puid, nautisime sügisvärve. Vaatlesime metsaveerel Rootsi kuninga mände, mille legendi kohaselt on istutanud just Rootsi kuningas. Kuusalu kirikus saime rohkem teada Laurentsiusest. Vaatasime kaunist kirikut ja kappi, kuhu on müüritud krahv Stenbocki süda. Üheskoos laulsime "Mu süda, ärka üles" ning lugesime Meie Isa Palve. Päev oli tihe ja sisukas. 
Suur tänu kirikuõpetaja prouale Anne Jalakale, kes meid kirikus vastu võttis, ning minu tädile, ristiemale Ester Paenurmele, kes kogu päeva meiega veetis. 
Õpetaja Mai-Liis
Eduard Ahrensi mälestusmärgi juures. Taustal on Kuusalu pastoraat.